vrijdag 23 juli 2010

Oslo

(klik op de titel om de HD video op Youtube te bekijken)

Nadat Marijke gisteren een hele winkel leeggekocht heeft (en ik een paar nieuwe schoenen zonder gaten) zijn we vanmorgen weer met trein en taxi terug naar Roskilde airport gegaan. Roskilde zelf zag er overigens uit de lucht en op Google Earth ook gezellig uit, maar we hebben nog zoveel op het lijstje staan dat we eerst maar richting Noorwegen vertrekken.

De PCA staat er nog vrolijk, er is vandaag weinig te doen op het vliegveld. Het weer werkt netjes mee zoals beloofd (toch nog fors onweer is boven Scandinavie net 's nachts naar het noordoosten getrokken terwijl een andere pluk om respect voor te hebben net onder Kopenhagen door gaat). Noorwegen ligt als het goed is grotendeels in de zon.
Vooraf hebben we afgesproken dat we nog even testen hoeveel roll we nodig hebben met volle tanks, voordat we op de kleinere vliegvelden terecht gaan komen. Goed dat we gisteravond al wat lichter gegeten hebben bij Sticks 'N' Sushi (top!).

We hebben het vluchtplan op Flight level 100 moeten filen maar in praktijk kunnen we ook op 5000 voet blijven vliegen zodat we wat meer detail meekrijgen van de Zweedse zuidwest kust op weg naar Oslo. Prachtig gezicht, wel altijd even spannend wanneer we een wat langer stuk over het water moeten vliegen. Anderzijds realiseren we ons dat het in Noorwegen boven land ook niet altijd even makkelijk zal zijn om een geschikte plek te vinden mochten er problemen ontstaan. Voorlopig loopt de Pancake nog als een zonnetje en na ruim 2 uur vliegen we al pal over het Oslofjord.

We mogen de descend al voor Oslo inzetten zodat we een prachtig zicht op de stad hebben waar we recht over komen. We zien zelfs ons hotel en het koninklijk paleis goed onder ons liggen. Op zich goed bedacht dat we vanaf Gardermoen met de snelle trein binnen een halfuur in Oslo kunnen zijn; jammer dat ik er niet bij stil gestaan heb dat de General Aviation terminal 6 kilometer van het treinstation bij de hoofdterminal van het internationale vliegveld vandaan is.

Sowieso niet veel te doen, er zijn geen andere kleine vliegtuigen te zien en er voelt ook niemand zich aangesproken om te antwoorden op de Ground frequentie. Dan zelf maar een plekje uitzoeken en vervolgens bij de 'C' maar eens gaan kijken of zij het daar ook mee eens zijn. Blijkt allemaal geen probleem, het gaat er hier erg relaxed aan toe. Parallel kunnen we net naast ons een enorm aantal grote airliners zien landen en vertrekken.

Dan toch maar gewoon met de taxi. We zitten in het Grand Hotel en onze taxi chauffeur had al uitgelegd dat daar alle sterren verblijven (oa Obama toen hij zijn prijsje op ging halen). Toch een beetje vreemd wanneer er een paar honderd man voor de ingang blijken te staan en het niet makkelijk blijkt om door de menigte en de dranghekken in het hotel te komen. Zelfs Marijke gaat er maar eens voor zitten in de lobby om te zien waar dat goed voor is, maar vervolgens heeft ze niet eens in de gaten dat Will Smith en Jada voorbij lopen en stiekem door de achterdeur verdwijnen. We hebben inmiddels begrepen dat de premiere van de Karate Kid III in Oslo is omdat die een Noorse regisseur heeft.

Het hotel ligt vlakbij het paleis van de koning en we lopen nog even door naar het water. Marijke is hier 15 jaar geleden al eens met de boot geweest, maar inmiddels is er toch een en ander veranderd. We vinden een super gezellige lounge tent aan het water waar we lekker op een bankje onder de warmtelampen kunnen genieten van het lekkere eten en drinken terwijl we om ons heen kunnen kijken wat er allemaal gebeurd.

Morgenochtend willen we naar Sogndal vliegen, een vliegveldje aan het einde van het Sognefjord. Dit veld ligt op iets meer dan een uur vliegen van Oslo. We kijken morgen wel even of we daar blijven of dat we dezelfde dag nog doorvliegen naar Floro of Alesund.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten