maandag 2 augustus 2010

Spitsbergen / Svalbard - Longyearbyen

klik op de titel om de video op Youtube te zien


Gisteravond of eigenlijk al net vanmorgen (0:30) zijn we geland op het vliegveld van Longyearbyen op Svalbard. Je hebt hier totaal geen idee van de tijd want het lijkt gewoon nog midden op de dag. Eerste indruk is een kaal ruig landschap zonder bomen. Het dorpje is een aantal houten huizen in een oud gletsjerdal. Er is ook veel industrie en er zijn een aantal verlaten mijnen.

Na vanmorgen lekker uigeslapen te hebben boeken we een hondeslede tocht voor vanmiddag en een boottocht voor morgen. Dan gaan we het dorpje verkennen. Er is zelfs een heuze winkelstraat! We lopen nog even richting de haven omdat we daar vanuit de bus gisteren een stalen koopmans uit Nederland hadden zien liggen. Het blijkt een Zwitser te zijn die de boot deze zomer vanuit Tromso naar hier heeft gezeild.

Vanmiddag gaan we een hondeslede tocht maken en worden we om 16.00 voor het hotel opgehaald door een aardige jonge Noor. Hij neemt ons mee naar zijn huis (nou ja huis) waar hij de honden houdt en legt ons uit hoe we de honden moeten behandelen en voor de karren spannen. Alles bij elkaar heeft hij 79 honden die ieder een eigen hok hebben in de volgorde zoals ze ook in het team voor de slee samenwerken.

Mark gaat gelijk enthousiast aan de gang en ik blijf op gepaste afstand van die jankers, onder het mom van: er moet toch iemand zijn die foto's en films maakt. De tocht is echt heel leuk ook al ligt er geen sneeuw. Na afloop alle honden weer netjes achter het hek en nog even napraten met onze leuke Noor. Het blijkt dat hij in zijn afgelegen onderkomen wel electriciteit heeft maar geen water. Dat haalt hij in tanks uit het dorp. Wel gaat hij zich in het dorp een keer per week even douchen (dat is echt een opluchting om te horen).
Na deze heerlijke maar koude middag moeten een half uur lopen naar een heerlijk restaurant (Huset), waar we echt een top diner voorgeschoteld krijgen. Om half twaalf lopen we weer naar huis en skypen we nog even met Renellen. Het is nu al half een en de zon schijnt nog steeds onze hotelkamer binnen. Je krijgt zo niet echt de neiging om te gaan slapen, maar we moeten wel want morgen worden we weer om 8.30 opgehaald voor een boottocht naar een gletsjer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten